Äntligen uppmärksammas Misrata!

Libyens tredje största stad Misrata, insprängt i Ghaddafikontrollerade västra Libyen, har fortfarande inte tagits över helt. Trots att den varit omringad , beskjuten, plågad av krypskyttar en stor del av tiden. Trots att kampen i Libyen nu pågått i exakt två månader.

När läget i Libyen klarnar en vacker dag kommer det antagligen att framgå hur svårt människorna lidit och i vilken omfattning det skett övergrepp mot människor i just belägrade Misrata för att de vägrade börja sig mot Ghaddafi.

Trots det har omvärldens fokus legat på – om alls något – Benghazi. Detta antagligen för stadens mer strategiska betydelse som östbastion och för att ingen nog trodde att en omringad stad i väst skulle kunna stå emot Ghaddafistyrkor särskilt länge.

Därför är det glädjande att se att läget där nu börjar uppmärksammas. SvD:s Bitte Hammargren har, trots att hon befinner sig i Libyens östligaste och därmed “tryggaste” stad Tobruk, förstått att det är internflyktingarna från Misrata som har de viktigaste berättelserna. (I gårdagens SvD). Men så är hon ju också en av Sveriges bästa Mena-reportrar:

Libyerna i östra delen av landet har samtidigt, enligt läkaren, lyckats föra in vissa förnödenheter till den belägrade staden Misrata via havet.

–Vi uppmanar alla länder och organisationer som kan att hjälpa de nödlidande i Misrata, säger doktor Zeidan. Han har själv i sitt hem tagit emot en irakisk familj som evakuerades från Misrata i måndags.

–Kvinnan är höggravid och de har två små barn. I Misrata har de levt i skräck från de explosioner de har hört runt omkring sig i veckor, säger doktorn.

Och min kollega Carl Fridh Kleberg fortsätter att briljera på TT utrikes trots att han befinner sig i Sverige, ett levande bevis på hur långt man kan komma i bevakningen trots att man inte är i landet. Receptet är gammalt hederligt fotarbete – ringringring till källor, prata med dem som ser, som är på plats. Ge dem en röst så att läsarna förstår – journalistens förbannade plikt! (Hitta dem bland annat via twitter).

Här är länken till Carl Fridh Klebergs text, dagens viktigaste ögonvittnesskildring: “Unga ger röst till plågade Misrata“:

– Det finns en brist på vatten och mat, allt har varit avskuret i en månad eller mer, säger Ghassan, en av medlemmarna i gruppen till nyhetsbyrån TT, via nättelefon från Misrata.

Beväpnade med handkameror ger de sig ut på gatorna, trots dödlig fara.

– Någon måste göra det, säger Ghassan, som ser det de gör som en del i kampen mot regimen.

– Vissa av oss håller i gevär och slåss mot Khaddafi, andra håller i en kamera. Vi håller i kameran.

– Vi vill visa hela världen vad som är sant. Vi fruktar inte döden, allt som spelar roll nu är friheten och sanningen.

Uppdatering: SR:s Studio ett tar också upp situationen. Lyssna här.

Advertisements
This entry was posted in Libya, North Africa and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Äntligen uppmärksammas Misrata!

  1. Pingback: “Bashar, you’re next!” | yasmineelrafie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s