I medieskuggans Bahrain…

Läs TT:s Carl Fridh Kleberg hjärtkramande intervju och berättelse om 27-åriga Zainab Alkhawaja från Bahrain, mer känd som twittraren Angryarabiya. Detta i väntan på att jag åtminstone här på bloggen ska lyckas ägna det landets brutala svar på protesterna det utrymme det förtjänar i medieskuggan.

Angryarabiya har börjat hungerstrejka och twittrar om det – till exempel om hur fort man blir svag när man ammar samtidigt. I protest mot det brutala gripandet och misshandeln av hennes far, svåger, farbror och make, pappa till deras ettåriga dotter. Texten hittar du här, hos SVT.se:

När släggan krossade dörren med ett brak satt 27-åriga Zainab och hennes familj runt ett bord och väntade – alla utom hennes ettåriga dotter, som hade letts ut för att slippa se vad som skulle hända.

Sedan dess har Zainab inte hört av dem, hon vet inte ens om de är vid liv. Flera som gripits i samband med protester har under de senaste dygnen kastats ur fängelset, torterade eller döda.

-Jag vill att hela världen ska se vad vi får offra för grundläggande rättigheter, säger hon.
-Vi ber inte om mycket, bara om demokrati och fria val – något som alla förtjänar.

Advertisements
This entry was posted in Bahrain, Gulf states. Bookmark the permalink.

2 Responses to I medieskuggans Bahrain…

  1. Axel Andén says:

    Jag såg henne på Al Jazeera English igår, hon var så bra, skarp och välformulerad, och det som hänt hennes familj är ju helt sjukt.

    • Flera människorättsorganisationer har uppmärksammat vad som pågår i Bahrain medan kamerorna är riktade mot annat håll, exempelvis hur människor brutalt gripits på sjukhus. Hennes pappa är en i raden av gripna och försvunna. Committee to Protect Journalists, CPJ, uppmärksammade igår hur grundaren av landets ledande oberoende tidning gick för att klaga på att man tänkte buldoozra hans hus. Han återfanns senare efter att ha varit gripen, officiellt död av “njurproblem” trots att kroppen var blåslagen. Läs mer här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s