Det var ju det vi sade om Flashbacktråden…

När jag och min kollega Carl Fridh Kleberg nominerade Flashbacktråden om Bjästa i september förra året hade vi nog inte räknat med att det skulle bli så uppmärksammat. Inte heller när vi knådade ihop och gjorde vår långa debattartikel om det hela på SR:s Medieormen så tydlig vi kunde. Det skrevs en hel del. Jag har försökt att samla alla länkar jag hittat om nomineringen på denna sida. (Det blev några stycken).

Lite skepsis möttes vi med också, en del på grund av guilt by association med övriga Flashback, liksom argument om pressetik.

Därför är det så roligt att se resultaten av den granskning av tråden som journaliststudenterna Samir Yosufi, Alex Dominici och Adam Koskelainen på JMG gjort till sin kandidatuppsats. De har kodat samtliga 2.292 inlägg fram till det att Uppdrag granskning sände sitt program om Bjästavåldtäkterna. Några axplock:

  • Enbart 5,4 procent av inläggen är dåligt källkritiskt grundade.
  • Endast 1,8 procent, strider mot de pressetiska reglerna (t ex namn/bildpublicering eller förtal).
  • Bara 10 procent av inläggen kan avfärdas som värdelösa.

Det häftigaste är att författarna under arbetet med uppsatsen lade upp dessa (och många fler) siffror på Flashback, och fick in mycket fin input och feedback på den från deltagare på forumet, troligen på grund av den ödmjuka tonen. Verkligen rekommenderad läsning som ett prima exempel på crowdsourcing.

Uppsatsen är nu klar, och författarna, som reggat ett twitterkonto presenterar förstås sina resultat på SR:s Medieormen och på en egen sida på tumblr under namnet Flashbackfwd där också uppsatsen kan diskuteras.

Den är gjord i formen av ett pedagogiskt paketerat, sjukt intressant 27-sidigt magasin med läsvärda artiklar som redigerats så att de är lätta att ta till sig. Såhär börjar “ledaren” på första sidan:

Skulle man göra en Wikipedia- sökning på rock ’n roll är Elvis Presleys ansikte det första som dyker upp. Inte så konstigt, då de flesta skulle hävda att han också var genrens anfader.

Olyckligt nog är det antagandet fel, det finns otaliga namn som var där före och satte igång den rörelse som kom att bli rock ’n roll. Chuck Berry är ett, Buddy Holly ett annat. Varför minns man då Elvis bäst? Paketering.

Våren 2010 sänder Uppdrag Granskning reportaget ”Den andra
våldtäkten”, som handlar om våldtäkterna i Bjästa och dess efterspel. Omkring tre månader tidigare, i december 2009, startas en tråd på Flashback forum, som avser att behandla den våldtäktsdömde pojkens skuld.

Tråden blir snabbt en av de mest aktiva och relativt tidigt når man liknande slutsatser som Uppdrag Granskning

This entry was posted in Guldspaden, Sociala medier. Bookmark the permalink.

2 Responses to Det var ju det vi sade om Flashbacktråden…

  1. Pingback: Var är Liza Bjurwalds argument? | yasmineelrafie

  2. Pingback: Bidrog vi till att dra in Flashback i finrummen? | yasmineelrafie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s