Att offra några människor för de övrigas bästa…

Den här blogposten publiceras förhoppningsvis automatiskt  samtidigt som jag och den tunisiske aktivisten Slim Amamou just inlett en diskussion om hur mobiltelefonerna (via allt från sms till streamad video) bidragit till att göra världen bättre. Slim greps av regimen under folkresningen i Tunisien och andra aktivister kunde sätta fokus på hans sak eftersom han slagit på googles positioneringstjänst så att man kunde se att han tagits till ministeriet när han “försvann”.

Vi två bjöds in någon gång i vintras av Handelshögskolan i Riga som har transparens och journalistik som ett av sina områden. Ett stipendium har instiftats till minne av Östen Mäkitalo just för att uppmärksamma forskningens roll – liksom mobiltelefonins – i teknikutvecklingen.

Vår roll under prisceremonin är att ge ett konkret exempel. Samtidigt, med TeliaSonera som medarrangör, vore det konstigt att inte även uppmärksamma de negativa sidorna, där Uppdrag granskning avslöjade för ett par veckor sedan hur bolaget släppt in regimer som kokar oppositionella till döds, på sina kontor och system för fri avlyssning av mobiler. (Se det mycket välresearchade programmet här).

Publiken torde vara precis rätt målgrupp: teknikintresserade politiker och Telias VD. Förhoppningsvis tycker de att Slims argument – det i rubriken – är intressant. I hans mening är scenariot oetiskt – och “etik går före lag”. Att teknik kan användas till aktivism motiverar inte att medverka till att den används till tortyr. TeliaSonera (och därmed svenska staten) har ju inte skrivit under de avtal om etik som exempelvis yahoo google och microsoft undertecknat enligt uppdrag granskning.

Arvodet jag får för uppdraget (från Handelshögskolan) går om möjligt till den organisation för fri journalistik som medverkar i programmet.

Jag lovar att uppdatera och förklara mer ingående när jag kommit hem ikväll. Finns på twitter.

Advertisements
This entry was posted in Sociala medier, Tunisia and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s