Länksamling om “Flashbacktråd for Guldspaden”

Berättelsen om vår nominering 2011 av Flashbacks gräv kring våldtäkterna i Bjästa. Ett drama i tre akter. Denna sida är inte statisk utan uppdateras efterhand.

AKT I – Nomineringen

I september 2010 gick nomineringstiden ut för Guldspadebidrag för första halvåret 2010. Jag och Carl Fridh Kleberg – nu utrikesreporter på min gamla arbetsplats TT – lämnade tillsammans in ett förslag om att belöna en Flashbacktråd med Guldspaden i webbkategorin. Tråden avslöjade och vederlade ryktesspridning på Facebook och övriga nätet om två våldtäktsoffer i det lilla samhället Bjästa. Dessutom ställdes de som stod för ryktesspridningen till svars i och med att de fick möjlighet att ge sina bästa argument i tråden, vilket de avstod från att göra när SVT:s Uppdrag granskning tog upp fallet.

Sedan gick hösten. I mellandagarna tog vi tillfället i akt att formulera en lång debattartikel på SR:s framtidsblogg Medieormen där vi grundligt redogjorde för våra visioner kring crowdsourcing; hur det på flera sätt är framtidens melodi för journalistiken och absolut inget att vara rädd för. Den publicerades på definitiv nomineringsdeadline, måndagen den 10 januari 2011. Vi följde upp den på tisdagen med en debattartikel i Medievärlden om varför vi ansåg att Flashbacktråden uppfyllt alla regler som Föreningen grävande journalister ställt upp för bidrag.

(Vi ansträngde oss i båda artiklarna ovan att länka vidare till intressanta källor på området).

Även Dagens Media blev intresserade och gjorde en intervju med mig på onsdagen om ämnet, liksom tidningen Journalisten som både intervjuade Carl Fridh Kleberg (artikeln bakom betalvägg) i en nyhetstext samt slog fast att vårt guldspadebidrag var “ett ifrågasättande lite från sidan”. Det sistnämnda enligt en ledare av chefredaktör Helena Giertta om att Flashbacks gräv inte var journalistik utan mest att likna vid ett cafésamtal.

DN:s ledarskribent Lisa Bjurwald drev samma linje i en notis på onsdagens ledarsida, som bloggaren Kwasbeb scannade in och uppmärksammade i ett blogginlägg (och på twitter) där han radade upp argument för varför hennes notis inte bedrev en korrekt argumentation.

Även Nerikes Allehanda intervjuade Carl Fridh Kleberg om nomineringen (har ej hittat länk).

Vi har konstant försökt att ta alla beslut i samförstånd och köra varannan intervju,  eller ännu hellre så att båda får komma till tals, exempelvis när SR:s Medierna i P1 gjorde ett inslag om det hela till sin sändning på lördagen.

Grävtidningen, publikationen för Föreningen grävande journalisters konferens Gräv 2011, gjorde en intervju med mig (på sidan 18) om bland annat hur vi hoppades att det här skulle leda till ett större creddande av nätkällor.

Strax därefter brakade revolutionen i Egypten loss, med följden att varken jag eller Carl Fridh Kleberg kunde ägna den energi som annars hade varit intressant i den livliga diskussionen om #journalistroll som då var i full gång.

Akt II – Ingen Guldspade, däremot journalistik

Mars månad, tiden runt Grävseminariet i Örebro, där Guldspaden delades ut. Innan juryn offentliggjorde sina nomineringar trodde vi att Flashbacktråden låg bra till, särskilt som vi kontaktats av juryn för kompletterande frågor bara någon vecka innan. Möjligen trodde vi att det skulle falla mot någon starkare kandidat. Vi blev därför mycket häpna när juryn meddelade att den valt att inte lyfta fram några bidrag överhuvudtaget i just webbkategorin. Dagens media intervjuade mig och juryns ordförande Hanna Stjärne om detta den 2 mars.

Det intressantaste i artikeln ovan har dock fått förhållandevis lite uppmärksamhet: Att Guldspadejuryn faktiskt inte diskade bidraget utan slog fast att det visst var journalistik – däremot inte tillräckligt kvalitativ sådan jämfört med övriga kategoriers bidrag just i år.

Det sistnämnda plockade däremot Medievärlden upp i sin intervju med Hanna Stjärne, där de tar hem nyheten att guldspadejuryn alltså anser att ribban i webbkategorin har rätt att pendla upp och ner från år till år, beroende på om det exempelvis nomineras sjusärdeles bra gräv i bokategorin ett visst år. Bland annat denna orimlighet – att inte dela ut en Oscar till bästa kvinnliga huvudroll för att det är så bra kandidater till en Oscar om bästa utländska film det året, uppmärksammades i en ny tråd på Flashback och i ett nytt debattinlägg av mig och Carl Fridh Kleberg på SR:s Medieormen:Guldspadens tomma webbkategori är ett fattigdomsbevis“.

Det hela kröntes sedan av Carl Fridh Klebergs deltagande som representant för “Team Flashback-tråd for Guldspaden” på ett seminarium på Grävkonferensen i Örebro, utmärkt ledd av SVT:s Mikael Pettersson.

Diskussionen där, som finns sparad på Bambuser, blev väldigt dynamisk trots tiden på 20-25 minuter eftersom Uppdrag gransknings Nicke Nordmark, Journalistens Helena Giertta och Guldspadejuryns Hanna Stjärne alla satt i publiken och bidrog med sin syn på saken utöver Carl Fridh Kleberg på scen. (Undertecknad satt i publiken, med amatörmisstaget att ha en mobil som dog precis innan seminariet började och diskussionen startade på twitter).

Juryn överraskade senare under festen med tre hedersomnämnanden i webbkategorin, utan att förklara varför dessa inte kunde ha nominerats istället.

En dryg månad senare var det min tur att debattera hos Publicistklubben syd i Malmö om “parajournalistik” och journalistikens gränser. (Den Bambuser-sändningen finns förstås också sparad och slog alla rekord med drygt 7000 livetittare mot de hundratal det brukar vara med PK-debatter).

Akt III – studenterna

Här kommer länkar att komma upp efterhand. Det har varit en mycket hektisk vår med mitt vanliga heltidsjobb plus Nordafrika så om jag glömt någon studentintervju är det inte avsiktligt om någon skulle tro det. Det har varit en del om twitter också men dem kommer jag att spara separat.

Detta är den absolut roligaste delen, tycker jag själv. Studenterna ligger i framkant på området sociala medier och har väldigt snabbt varit med på noterna och kommit fram till mycket intressanta resultat i sina jobb/uppsatser, som jag ska länka upp här så fort de blir allmänna handlingar.

En av de första studenterna var Sebastian Mattsson som hörde av sig gjorde och skrev en artikel i JMK:s studenttidning Femte statsmakten (sid 6) och, som jag förstått också ett radioinslag, med Carl Fridh Kleberg, Helena Giertta och en av de Flashback-alias vi inkluderade i vår nominering.

Därefter intervjuades Carl Fridh Kleberg om crowdsourcing i två inlägg för studentbloggen “Hur ska du göra det bästa nätgrävet – vi vet som var en del i en utbildning i webbjournalistikLunds universitet, ordnad av Sydsvenskans Gustav Svensson, men som nu fristående lever vidare i regi av Anna Snellman och Emma Lilliestam om jag förstått det rätt.

Både jag och Carl Fridh Kleberg blev även intervjuade om vår syn på Flashback-tråden av en delegation för en C-uppsats på JMG som undersökt sjukt många journalisters användning av sociala medier, och som skrivits av Mira Hjort, Madelene Szabó och Signe Oskarsson. Den heter Jättekliv eller tidsfördriv och kan både laddas ner och läsas online.

Även deras kursare Samir Yosufi har intervjuat oss för sin C-uppsats, som han skrivit tillsammans med Adam Koskelainen och Alexander Dominici. De kodade samtliga drygt 2000 inlägg i Flashbacktråden fram till det att Uppdrag gransknings program om Bjästa sändes. Detta för att ta reda på vilken nivå tråden höll källkritiskt och pressetiskt och kom fram till häpnadsväckande resultat. Jag har skrivit ett inlägg om det, komplett med länkar till uppsatsen som presenteras som ett lättillgängligt magasin.

2 Responses to Länksamling om “Flashbacktråd for Guldspaden”

  1. Pingback: Var är Liza Bjurwalds argument? | yasmineelrafie

  2. Pingback: Bidrog vi till att dra in Flashback i finrummen? | yasmineelrafie

Leave a comment